Na Inspanning Ontspanning

Wat ooit begon als een klein clubje met een paar mensen is uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met zo’n 50 leden. 

De club is in 1948 opgericht in door de heren Scholten, Schutte, Kosters en Van Elburg. Ze begonnen in het toenmalige Café Zwarts aan de Balkerweg dat later route 66 werd. Daarna verhuisde de vereniging naar Café Kouwen aan de Markt, maar toen dat sloot en verbouwd werd tot supermarkt werden ze opnieuw gedwongen te verhuizen. De verhuizing leidde naar een unieke locatie midden in het centrum van Ommen, café De Herberg. Hier waren 4 banen boven het café, maar toen dat werd verkocht en de nieuwe eigenaren er woonruimte boven wilden maken moesten ze weer op zoek naar iets nieuws.  

Op dat moment stond de clubleiding op het punt om de vereniging op te heffen, omdat er nog maar weinig leden over waren, maar ze besloten toch door te gaan. Opnieuw op zoek gegaan naar een nieuwe ruimte die gevonden werd bij café De Bootsman aan de Coevorderweg, waar 4 schietbanen gebouwd mochten worden op de plek waar eerder de koeien stonden. Het aantal leden is daar gegroeid zodat het weer een actieve vereniging werd, hier werd ook begonnen met het jaarlijkse sponsortoernooi. De Bootsman ging uitbreiden. Er werden toen boven de grote zaal 5 banen gemaakt maar helaas werd deze ruimte al snel afgekeurd door de brandweer zodat er wederom een nieuwe plek gezocht moest worden. In 2001 is de vereniging verhuisd naar de familie De Wit aan de Strangeweg. Eind 2021 werd het huis verkocht en was er helaas geen ruimte meer voor de schietvereniging. Het bestuur is toen op zoek gegaan naar een permanente locatie voor de club, deze is tot op heden nog niet gevonden. Gelukkig is er wel een mooie tijdelijke locatie gevonden in de oude Renault garage Cents aan de stationsweg. 
Dankzij de inzet van het bestuur en de leden is het een bloeiende vereniging die zonder subsidie kan bestaan.

De club kent een dames-, heren- en jeugdafdeling. Er word geschoten op een moderne 10 meterbaan in verschillende klassen en disciplines. Veel leden schieten mee in de Sallandcompetitie. Dit is een onderlinge competitie met verschillende buurtdorpen zoals Raalte, Lemele en Luttenberg. Ook zijn er een aantal leden die heel Twente door reizen om mee te schieten in de competitie van de BTLS(Bond van Twentse Luchtschutters) 

Verder is de vereniging blij met de ruim 100 sponsoren, die de vereniging een warm hart toedragen.
Voor hen organiseert de club dan ook het jaarlijkse sponsortoernooi. Dit is een onderlinge competitie, die word geschoten over acht avonden en die word bezocht door ongeveer 500 enthousiaste deelnemers. Hier mogen de sponsoren in korpsen van 3 personen voor de wisselbeker schieten, en zijn er verschillende leuke banen neergezet waar men voor prijzen kan schieten. Ook organiseert S.V. N.I.O een toernooi voor straten, buurtverenigingen of vriendenclubs. Hiermee kun je met een korps van drie personen al meedoen.